Zdrowa dieta bogata w pełnowartościowe pokarmy to podstawa do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wraz z pożywieniem dostarczamy niezbędnych makroelementów, a także witamin czy minerałów. Wiele pokarmów może jednak negatywnie wpływać na zdrowie. Nie od dziś wiadomo, że to jedzenie ma największy wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale i stan organizmu. Jednym z najczęstszych winowajców złego samopoczucia, a tym samym występowania wielu poważnych chorób, jest cholesterol. Występuje on szczególnie w przetworzonym i ciężkostrawnym jedzeniu, ale także słodyczach czy słonych przekąskach. Okazuje się jednak, że pomocne w walce ze zbyt wysokim cholesterolem są suplementy. 

Przyczyny podwyższonego cholesterolu

Najczęstszą przyczyną podwyższonego cholesterolu jest dieta bazująca na niezdrowych i ciężkostrawnych produktach, która w połączeniu z siedzącym trybem życia przyczynia się nie tylko do otyłości, ale także innych poważnych schorzeń, które w niektórych przypadkach mogą doprowadzić nawet do śmierci. Tłuszcze, czyli lipidy, a w tym także cholesterol, są niezbędnym składnikiem błon komórkowych oraz są istotne w procesie wytwarzania witaminy D. Podwyższony cholesterol może jednak powodować zakrzepy w żyłach, zawał serca, udar czy miażdżycę. Na wysokie stężenie trójglicerydów mają wpływ także uwarunkowania genetyczne. 

Jak walczyć z wysokim stężeniem trójglicerydów?

Z wysokim cholesterolem można jednak walczyć, co w niedługim czasie pomaga poprawić stan zdrowia. Najskuteczniejszą metodą jest zadbanie o prawidłową dietę, która powinna być uboga w tłuszcze trans, tłuszcze zwierzęce spożywane w nadmiarze czy słone i słodkie przekąski, które także przyczyniają się do podwyższenia cholesterolu. Ważny jest również systematyczny ruch, który zapobiega tworzeniu się złogów. 

W walce z cholesterolem pomocne są także suplementy, których składniki pomagają zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie. 

Suplementy na wysoki cholesterol

Jakie więc suplementy zażywać, by zauważyć obniżenie cholesterolu i szkodliwych trójglicerydów? Przede wszystkim warto zainteresować się suplementem o nazwie monakolina, czyli substancją powstałą w efekcie fermentacji czerwonego ryżu z użyciem drożdży. Regularne spożywanie monakoliny znacząco obniża poziom złego cholesterolu, cholesterolu całkowitego oraz stężenia trójglicerydów. Oprócz tego suplement ten poprawia elastyczność tętnic, co zapobiega stanom zapalnym żył oraz ma działanie przeciwzakrzepowe. Równie korzystnym dla zdrowia suplementem jest gugulipid, który w swoim składzie zawiera ekstrakt z żywicy zwanej guggul. Żywica guggul od lat stosowana jest w medycynie ajuwerdyjskiej, gdyż ma działanie zapobiegające wielu chorobom. Działa przeciwzapalnie, łagodzi obrzęki, reguluje pracę wątroby i układu moczowego, a także wzmacnia serce i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *